Bah! Deze 10 dingen maken je ziek op het werk!

Volgens het CBS ligt het ziekteverzuim in Nederland tussen de 2% en 4,9%. Dat betekent dat van de 240 dagen die je werkt in een jaar, mensen gemiddeld tussen de 4 en 11 dagen ziek zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat dit cijfer omlaag gaat? Wij hebben tips!

 

De 10 tips volgens de expert

De expert op het gebied van schone werkplekken is Chad West en hij deelt zijn top 10 tips voor een schone werkplek met ons.

 

1. Je koptelefoon/oordopjes

Het komt vaak voor dat collega’s onderling koptelefoons uitlenen of samen naar een video luisteren en daarbij oordopjes van elkaar gebruiken. Hierdoor verspreiden bacteriën zich snel. Dit komt door: haar, zweet en oorsmeer, waardoor de kans op luizen en/of uitslag wordt vergroot. Na een uur een koptelefoon geleend te hebben, is de kans op bacteriën al 700 keer zo groot! Naast dat het verstandig is om je eigen koptelefoon of oordopjes te kopen en te gebruiken, is het slim om koptelefoons of oordopjes van collega’s zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast helpt het om je oren wekelijks schoon te maken met een wattenstaafje met wat alcohol erop.

 

2. Het bureau

Je wist dit waarschijnlijk niet, maar gemiddeld wordt er meer dan 10 miljoen bacteriën gevonden op een bureau! Ook zal je dit niet geloven, maar dit is 400 keer zoveel dan een wc-bril! De oplossing: 2 keer per week met een azijn-gebaseerde of een antibacterieel doekje over je bureau en het aantal bacteriën verminderd aanzienlijk!

 

3. Op je pen ‘kauwen’

Veel werknemers bijten (weleens) op een pen. De één omdat hij of zij stress heeft en de ander omdat ie het gewoon lekker vind. Echter zit een pen vaak onder de bacteriën. Door het kauwen komen dus ook vieze bacteriën in je mond terecht. (Beter geen pen in je mond stoppen dus!)

 

4. Het toetsenbord

Toetsenborden zijn berucht als het gaat over bacteriën. Huidcellen, zweet en voedselresten verspreid over een klein stukje oppervlakte. Maar liefst 3295 bacteriën per vierkante centimeter. Schud je laptop wekelijks dus even uit, of nog beter: schaf een laptop borsteltje aan.

 

5. Je muis

Je muis is ook zo’n klassieker op het gebied van hygiëne. Gezien het feit dat je een muis 8 uur per dag gebruikt, word je hand hier zwaar blootgesteld aan bacteriën. Hier geldt hetzelfde voor als bij het toetsenbord: huidcellen, zweet en voedselresten. Maar ook stof verzamelt zich op en in je muis. Volgens onderzoek van de University of Arizona kunnen er wel 1.676 microben per vierkante inch op je muis zitten. De tip hier?  Hetzelfde als bij het bureau. Even een antibacterieel doekje erbij pakken en regelmatig schoonmaken.

 

6. De printer

Iedereen herkent de ‘struggles’ bij een kopieerapparaat in grote bedrijven wel. Lange rijen voordat je kunt printen en het gaat allemaal tergend langzaam. Maar, heb je je wel eens afgevraagd hoe schoon een printer is? Per dag wordt een printer gemiddeld 300 keer aangeraakt door verschillende handen! Het is dus echt een plek waar honderden bacteriën samen komen. Ook hier dus even een reinigingsdoekje erbij pakken vóórdat dat je toetsen in gaat drukken is een slim idee.

 

7. De waterkoeler

De waterkoeler is naast de koffieautomaat hét apparaat waarbij gekletst wordt. Super gezellig, alleen is het daardoor ook een ware bacteriën magneet. Volgens Public Health Organisation, verzamelen zich 2.7 miljoen bacteriën per vierkante inch op een gemiddelde waterkoeler. (Iets minder gezellig dan het klinkt dus..)
De oplossing: maak ’s nachts de tuit los, pak een kom met warm water en een citroen en doe hier de tuit in. Zo zorg je ervoor dat de volgende dag de waterkoeler weer bacterie vrij is. Doe dit trouwens wel regelmatig. Veel schoonmakers ‘vergeten’ dit te doen, dus hou er zelf bij voorkeur een strak schema op na, dan heb je elke dag weer een fris glas water.

 

 

8. De kantoorkoelkast

Beschimmelde yoghurtjes of brood in de koelkast. Iedereen komt ze weleens tegen in de koelkast. Een tip om schimmel in de koelkast te voorkomen, is om de koelkast om de 2 dagen helemaal uit te pakken. Dit is een goed idee, aangezien de gemiddelde koelkast 7850 bacteriën per vierkante centimeter bevat. Veeg de planken met een harde spons en warm zeepsop. Ook zou je nog wat zuiveringszout erbij kunnen doen voor de hardnekkigere plekken. Heb je geen zin om elke 2 dagen de koelkast schoon te maken? Zorg er dan in ieder geval voor dat iedereen een datum plakt of zijn of haar eten. Zo weet je wat er (te) lang in ligt en wat weg kan.

 

 

9. De magnetron

Het is natuurlijk afhankelijk van het kantoor waar je werkt, maar een magnetron kan wel tot 30 keer per dag gebruikt worden. In een magnetron wordt van alles verwarmt. Van vlees tot groenten. Daardoor is het een perfecte plek voor bacteriën. Helemaal omdat bacteriën: vocht, warmte en voedsel nodig hebben om zich te kunnen vermenigvuldigen. Het is hier slim om een azijn-gebaseerde oplossing te pakken plus een spons en om hiermee dagelijks de magnetron goed schoon te maken.

 

10. Handzeep

De ochtendkoffie is op, jij hebt je collega’s gesproken en voordat je echt aan de slag gaat ga je nog even naar het toilet. Na het toiletbezoek was jij je handen met zeep. Erg goed, alleen het zal je verbazen hoe vies de zeeppompen zijn bij de toiletten. Bij de University of Arizona toonden ze namelijk ook aan dat een kwart van de zeeppompen bij bedrijven onder fecale bacteriën zit. Als jij je handen dus grondig wast, is dit geen probleem. Echter was je niet goed genoeg, dan kun je dus last van fecale bacteriën ondervinden.  Bah!

 

Niemand vindt het leuk om ziek te zijn. Met deze tips uit dit artikel zal je de kans hierop verkleinen. Plus het verlaagt de kans op ziekteverzuim en dat is voor zowel jouw als je baas fijn!

Hoe geweldig is jouw werk? Deel je ervaring op Jobsome.nl!